Honorato Salom Cabrer

Santa Ponça 1869 – Mallorca 1929

Promotor agrícola. Pare de l’enginyer agrícola Juan Salom Calafell. Durant el primer decenni del segle XX, impulsà l’associacionisme agrari a Mallorca. El 1908, fundà el Sindicat Agrícola de Mallorca i el 1909 la Federació Agrícola Balear. També fou impulsor i director gerent del Banc Agrari de Balears.

El 15 d’abril de 1929, la revista Agricultura i Ramaderia, al seu nombre 4, publicà la següent ressenya biogràfica sobre Honorato Salom Cabrer a la secció «Els nostres pagesos»:

«Nasqué l’any 1869 a Santa Ponça, la finca agrícola més important de Mallorca, que explotava el seu pare i que ell va seguir explotant. L’any 1909, després de moltes predicacions, amb uns quants companys va fundar el Sindicat Agrícola de Mallorca, del qual sempre ha estat i és president. Després d’ajudar a formar una vintena més de Sindicats, fundà la Federació Agrícola Balear, de la qual també és president. De la Federació i per la seva iniciativa nasqué el Banc Agrari de les Balears, del qual va esser nomenat per unanimitat vocal i director gerent, càrrecs que des de la seva fundació (1913) ve ocupant. Al voltant d’aquestes entitats agrícoles gira actualment gairebé tot el moviment agrícola-social de Balears. Allà on hi ha hagut interessos agrícoles a defensar, ha anat ell a defensar-los. A l’Ajuntament de Palma, a la Diputació de Balears, a la presidència de la Cambra Agrícola, al Consell de Foment, a la Junta de Proveïments, en el Consell d’Economia Nacional, en el Consell de Fitopatologia, etc. Ha estat a Mallorca l’iniciador dels pasturatges a base de lleguminoses farratgeres, els quals han canviat la fesomia de l’agricultura i la ramaderia mallorquina. El seu caràcter bondadós i el seu seny clar i potent han fet que es convertís en l’home bo dels pagesos per arbitrar les seves querelles, sortint gairebé sempre airós en tan difícils qüestions, evitant que vagin als tribunals.»


Bibliografia
Els nostres pagesos. Agricultura i Ramaderia, XIII(4) (15-4-1929).
Honorat Salom Cabrer. A Gran Enciclopèdia de Mallorca, XV, 83. (1989-2005). Palma: Promomallorca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s