Juan Salom Calafell

Palma 1893 – Barcelona 1956

Enginyer agrícola. Fill del promotor agrícola Honorato Salom Cabrer. Fou director de l’Escola d’Agricultura de Caldes de Montbui de la Mancomunitat de Catalunya (1923). Dimití a causa de les arbitrarietats del dictador Primo de Rivera i recuperà el seu càrrec devers 1930. Posteriorment, fou cap dels serveis d’agricultura de la Diputació de Barcelona i professor de la Universitat d’aquesta ciutat. És autor de diversos estudis científics agrícoles i del tractat L’ametler. Col·laborà a Agricultura: Revista Agrícola Catalana, Mallorca Agrícola i La Nostra Terra.

El juliol de 1932, la revista Mallorca Agrícola, al seu nombre 31, publicà la següent ressenya biogràfica sobre Joan Salom Calafell a la secció «Valors agrícoles»:

«El nostre paisà D. Joan Salom exerceix un dels càrrecs de més responsabilitat en l’organització agrícola de la Generalitat de Catalunya. Al servei de la Diputació de Barcelona des de l’any 1917, demostrà gran perícia i activitat al Servei Tècnic d’Arbres Fruiters. Posteriorment, l’any 1923, en adquirir la Mancomunitat de Catalunya una extensa finca a Caldes de Montbui per a dedicar-la a Escola d’Agricultura i camps experimentals, en fou nomenat director. Per solidaritat amb els seus companys de la Universitat Industrial de Barcelona, que la dictadura militar atropellà, presentà la dimissió del seu càrrec i passà a Mallorca a dirigir l’explotació agropecuària Son Pisà, de la qual ens hem ocupat en aquesta revista per la seva encertada organització. Acabat el període de dictadura militar, tornà a ocupar el càrrec de director de la Granja Escola de Caldes de Montbui, que actualment exerceix. La seva activitat com a escriptor i investigador agrícola és molt extensa. Així, és ben conegut el tractat L’ametler i els estudis Un factor primordial en la producció de l’ametler: la fecundació, L’adob de l’ametler, El pugó de l’ametler i del presseguer, etc. Actualment, criden l’atenció del món científic agrícola les seves investigacions sobre l’autofecundació dels fruiters. La col·laboració a diaris i revistes agrícoles és molt extensa i apreciada i els nostres lectors desitgen que continuï en aquesta revista la qual duu publicats diversos treballs que foren molt llegits.»


Bibliografia
Valors agrícoles. Mallorca Agrícola, III(31) (juliol de 1932).
Joan Salom Calafell. A Gran Enciclopèdia de Mallorca, XV, 83. (1989-2005). Palma: Promomallorca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s