Nicolau Montanyans Berard

Palma 1495-1565

Nascut el 15 de novembre de 1495, era fill del doctor en lleis Nicolau Montanyans Verí (†1516) —fill del doctor en lleis Jaume Montanyans Morey (†1512)— i de Beatriu Berard Sant Joan (†1552), filla de Jaume Berard Ballester. El 6 de desembre de 1506 rebé els ordes menors. El 1509, als 14 anys d’edat, fou nomenat rector de la parròquia de Manacor. El 9 d’agost de 1510 fou nomenat canonge de la Seu de Mallorca per mort del doctor Arnau Santacília. El 25 de maig de 1515 ascendí a sagristà. Entre 1530-32, sota el pontificat del bisbe de Mallorca Agostino Grimaldi, fou vicari general sede quasi vacante. El 1531 fou nomenat lloctinent de l’inquisidor de Mallorca per cessament de Bartolomé Sebastián, però renuncià el càrrec un any més tard. El 4 de maig de 1541 fou nomenat inquisidor de Mallorca i el tribunal fou emplaçat a la seva residència, la casa capitular del Sagristanat, situada al carrer de la confraria de Sant Pere i Sant Bernat, molt a prop de la Seu, en la qual Montanyans realitzà importants obres. El 1562 hagué de renunciar la rectoria de Manacor com a conseqüència d’una disposició del bisbe Diego Arnedo que exigia la residència dels rectors a les seves parròquies. El 4 d’agost de 1564 fundà un benefici a la capella de Sant Antoni de Viana de la Seu i en nomenà protector Jaume Togores. Morí el 4 de febrer de 1565 amb testament que havia ordenat el 15 de gener de 1564 en poder del notari Gabriel Serra, en què nomenà hereu el seu nebot Umbert, fill de la seva germana Elisabet i de Miquel Joan Togores. Fou enterrat lo endemà a la Seu: «Als 5 fabrer 1565 absolta del señor Nicolau Montañans, sacristà de la Seu de Mallorca y inquisidor del pnt. reyna. Fonch enterrat en la Seu ab acompañament de totas las parròquias, el qual fonch molt honrat en vida, amador de la pau y tranquilitat.»


Bibliografia
ARM, Not. 6352, f. 31.
Cirera, J. (1993). Genealogia de la casa de Montanyans a Mallorca. Memòries de la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Genealògics, Heràldics i Històrics, 5, 7-16. Recuperat de
https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2668223.pdf
Oleza, J. (1921). Enterraments y Òbits del Real Convent de Sant Domingo de la Ciutat de Mallorca. BSALXVIII.
Planas, A. (2015). La biblioteca del inquisidor Nicolau de Montanyans y de Berard (1565). Revista de la Inquisición: (intolerancia y derechos humanos), 19, 75-102. Recuperat de
https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/5274950.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s